Erdoğan: Bir yandan da gözümüz uzayda
Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi olan TGC Ufuk, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi. , Erdoğan yaptığı açıklamada, "Bu gemimiz sayesinde kara ve havada olduğu gibi denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum. Bir sonraki adım uydu ile bunları en etkin şekilde kullanmak olacaktır" dedi. 'Bir ilke imza atıyoruz diyen Erdoğan, 3 uçak gemisinin de aynı anda inşa edildiğini açıkladı.
Türkiye'nin ilk milli istihbarat gemisi olma özelliği taşıyan test ve eğitim gemisi TCG Ufuk, İstanbul Tuzla'daki İstanbul Denizcilik Tersanesi'nde düzenlenen törenle Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen törene; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Muhsin Dere, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda isim katıldı.
Törende konuşan Erdoğan, "Ufuk Gemimizin Milli İstihbarat Teşkilatı'na hayırlı olmasını diliyorum" diyerek Milli Savunma Sanayii alanında yapılan yatırımlara dair önemli mesajlar verdi.
"Bugün hizmete sunacağımız ülkemizin ilk yerli istihbarat gemisi Ufuk da milli mühendislik kabiliyetleriyle inşa edildi" diyen Erdoğan, "Ülkemiz hali hazırda bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan inşa eden ve idamesini geçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor" diye konuştu.
"Geçmişin eksiklerini giderdik bugünün hazırlığını zaten yapıyoruz artık aktif savunma anlayışıyla ülkemizi geleceğin harp ortamına hazırlıyoruz" diyen Erdoğan, "Hedefimiz savunma sanayiinde tam bağımsız bir Türkiye'dir" mesajı verdi.
Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
"Ufuk Gemi'mizin Milli İstihbarat Teşkilatı'na hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye gerçekleştirdiği savunma sanayi alımları sayesinde, bölgesinde oyun kuran bir ülke konumuna ulaştı. Masum ve mazlum halklar arasında umut haline geldi. Türkiye bunları savunma sanayisinde elde ettiği gelişime borçludur. İnsansız Hava araçlarından gemilerimize kadar, milli olarak geliştiriyor ve kullanıyoruz.
Savunma sanayi ihracatımızın bu yıl sonunda 4 milyar doları aşmasını bekliyoruz. Araştırma geliştirme yatırımlarımızı artırarak, yüksek teknoloji gerektiren sistemlere ağırlık veriyoruz. Bir yandan da gözümüz uzayda. Gerek fırlatma sistemleri, gerek uydu sistemleri olmak üzere, gözümüz yükseklerde.
Mavi vatanın güvenliği için milli gemilerimizi kendimiz üretebiliyoruz. Bu konuda yüzde 70 yerlilik oranına ulaştık. Ayrıca envanterimizde bulunan birçok deniz aracımız son teknoloji eklenerek restore ediliyor.
Ülkemiz hali hazırda bir savaş gemisini milli olarak hazırlayabilen 10 ülke arasında yer alıyor. Bu başarıda bakanlıklarımızın ve savunma sanayi başkanlığımızın yanı sıra Genel Kurmayımızın, kobilerimizin üniversitelerimizin büyük payı vardır. Her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Kendi ihtiyacımızın dışında başka ülkelere de botlar yapıyoruz. şimdiye kadar 25 ülkeye 180 platform ihracat ettik.
Dikey atım sistemini bugüne kadar dışarıdan alıyorduk, artık ve milli olarak kendimiz üretiyoruz. Atmaca gemi savar füzemiz, radarlarımız, savaş yönetim sistemlerimizi artık kendimiz tasarlayıp üretiyoruz.
Yeni tip denizaltılarımızla, denizde çok daha güçlü ve caydırıcı olacağız. 3 uçak gemimizi aynı anda inşa ederek bir ilke imza atıyoruz."
TGC UFUK HAKKINDA
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından 31 Mart 2017'de başlatılan Test ve Eğitim Gemisi Projesi'nin ana yükleniciliğini STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ yürüttü.
Proje kapsamında TCG Ufuk (A-591) gemisi, 9 Şubat 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirilmişti. TCG Ufuk (A-591), İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi'nde düzenlenen törenle bugün hizmete girdi.
MİLLİ GÜVENLİĞE YÖNELİK TEHDİTLERİ ANINDA TESPİT EDEBİLECEK
Korvet, milli imkan ve kabiliyetlerle üretilen Türkiye'nin ilk istihbarat gemisi olma özelliğini taşıyor. Dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu bir teknoloji, Ufuk Korveti ile Türkiye'nin de kullanımına sunulmuş oldu.
99,5 metre boyu, 14,4 metre azami genişliği, 110 personel kapasitesi, yaklaşık 2 bin 250 ton deplasmanı ve 3,6 metre su çekimiyle Ufuk Korveti'ne 10 tonluk bir helikopter iniş yapabilecek. Ufuk Korveti, ağır iklim ve deniz şartlarında, uluslararası sular dahil 45 gün kesintisiz seyir yaparak milli güvenliğe yönelik tehditleri anında tespit edebilecek.
Yaklaşık 194 yerli firmanın katkı verdiği Ufuk Gemisi'nin yerlilik oranı yüzde 70’e ulaştı.
SSB projesiyle, STM ana yükleniciliğinde inşa edilen gemide şu alt yükleniciler görev aldı:
"İstanbul Denizcilik Tersanesi (Geminin inşa edildiği tersane). ASELSAN (Gemide yer alan görev sistemlerinin tasarım, üretim ve entegrasyonu-Radar, Muhabere, Gemi Seyir Sistemleri). HAVELSAN (ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, Gemi Veri Dağıtım Sistemi, Gemi Entegre Bilgi Sistemi, CCTV Sistemi, Mesaj İşletim Sistemi). İŞBİR (Gemide yer alan jeneratör üretimi), ANEL (Gemi elektrik sistemi altyapısının tasarlanması, tedarik, üretim ve entegrasyonu). YALTES (Entegre Platform kontrol ve izleme sistemi ve gemide yer alan konsolların tasarım ve üretimi)."